top of page

Waarom een SPF?

Bijgewerkt op: 7 feb.

Waarom is het zo belangrijk om een SPF te smeren en wat is pigment eigenlijk?


Er wordt altijd gezegd dat je je huid moet insmeren voor dat je de zon in gaat omdat je anders kunt verbranden, maar ook wanneer het bewolkt is buiten komen de UVA- en UBV-stralen nog op de huid. Zelfs wanneer je achter glas zit kan 50% van de UVA-stralen nog in de huid komen.


Wat doen UVA- en UVB stralen met de huid?

UVA-stralen zijn verantwoordelijk voor voortijdig veroudering van de huid. De A van Aging. UVA-stralen dringen door tot in de lederhuid, daar waar collageen aangemaakt wordt en maakt deze collageen vezels kapot, waardoor ze hun veerkracht verliezen. Ook verslechteren UV-stralen de aanmaak van nieuwe collageen. Wanneer het collageen afneemt in de huid, verslapt deze en ontstaan er rimpels.

Naast dat het de huid verouderd veroorzaakt UVA vorming van vrije radicalen die het bindweefsel in de huid aantast, waardoor de huid minder elastisch wordt.

UVB-stralen zorgen ervoor dat de huid bruin kleurt, maar ook verbrand. De B van burning. De intensiteit van UVB-stralen wisselt per seizoen en is in de zomer sterker dan in de winter. UVB-stralen beschadigen bij te veel blootstelling het DNA in de huidcellen. Het lichaam wil de beschadigde huidcellen opruimen en de schade herstellen. Dat doet het lichaam door het produceren van bepaalde stofjes die een ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor de bloedvaten verwijd worden en er meer bloed stroomt naar de verbrande plek. Hiermee proberen de cellen de brand te blussen en zorgt het voor de pijnlijke, soms opgezwollen roodheid. Elke keer dat de huid verbrand beschadigd je DNA onherstelbaar.


UVA- en UVB zijn naast hun eigen eigenschappen ook beide verantwoordelijk voor het veroorzaken van huidkanker bij overmatige blootstelling aan de stralen.


Wat is pigment?

In de bovenste huidlaag bevinden zich de melanocyten, dit zijn belangrijke huidcellen die melanine (pigment) produceren. Melanine geeft een bruine kleur aan de huid en wordt aangemaakt wanneer de huid in contact komt met UVB-stralen. Melanine beschermd de huid tegen de UVB-stralen als een natuurlijke zonnebrandmiddel, des te meer melanine (pigment) er in je huid zit des te beter ben je beschermd tegen de zon. Ondanks dat de huid zelf al een zon bescherming produceert is het heel belangrijk om een SPF te smeren die tegen de UVA- en UVB-stralen beschermd. Wanneer de melanocyten heel hard moet werken om pigment aan te maken om jou huid te beschermen tegen de zon kunnen deze in de war raken, eigenlijk raken ze overwerkt. Als dit gebeurt wordt er op bepaalde plekken van de huid te veel piment aangemaakt (hyperpigmentatie) en op andere plekken juist te weinig, zo ontstaan de pigmentvlekken op de huid. Er zijn veel soorten producten en behandelingen om deze pigmentvlekken te herstellen, maar dat kost veel tijd. Des te langer een pigmentvlek in de huid zit des te langer duurt het om deze te herstellen, voorkomen is dus een stuk beter!


Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat je niet bruin wordt bij het insmeren met een hoge factor. Dit is echter niet waar. Wanneer je je insmeert met een SPF 50+ wordt je wel degelijk bruin en doordat de huid niet verbrand blijf je ook langer bruin.De juiste producten om de huid te beschermen.


Wanneer je een zonbescherming aanschaft, controleer dan altijd of deze bescherming bied tegen UVA- en UVB-stralen. Vaak bieden zonnebrand cremes alleen bescherming tegen UVB, dus het verbranden van de huid en niet tegen UVA het verouderen van de huid. Een zonnebrand product kan je nooit voor 100% beschermen tegen de UV-stralen, maar die van SPA Salonne pro komen aardig in de buurt. De Anti Aging protect cream SPF 30 beschermd voor 96% en de Anti Aging protect cream SPF 50+ beschermd voor 98% tegen UV-stralen.
De juiste producten voor pigmentvlekken.


Al deze producten zijn verkrijgbaar in de salon.

Je kunt ze hier allemaal inzien en eventueel bestellen door mij een berichtje te sturen of langs te komen in de salon.


28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page